GreenPan™

GreenPan™
01-08-2023

Pasją GreenPan™ jest zdrowe gotowanie. Gdy w 2007 r. wyprodukował pierwszą patelnię, rozpoczął „ceramiczną rewolucję", odmieniając materiały, których rodziny na całym świecie używają w kuchni. I wciąż pracuje nad nowymi technologiami dla zdrowego odżywiania.

Marka GreenPan™ powstała w Belgii w 2007 roku, patentując i wprowadzając na rynek nowatorską ceramiczną powłokę antyprzywieralną Thermolon. Była to pierwsza na rynku powłoka niezawierająca politetrafluoroetylenu (PTFE), potocznie nazywanego teflonem.

Zobacz aktualną ofertę

 

Popularność od pierwszego dnia

Jak bardzo odpowiadała ona potrzebom konsumentów świadczy fakt, że przez pierwsze 4 godziny sprzedaży nabywców znalazło 24 tysiące sztuk tych patelni. Nowatorskie produkty GreenPan™ przyczyniły się wówczas do rozwoju nurtu promującego zdrowy styl życia i jedzenie „home made”.

Od chwili debiutu firma przekształciła się w duży koncern o oficjalnej nazwie The Cookware Company, gromadzący kilka siostrzanych marek: GreenLife, VitaVerde, GreenChef, Fiesta - i flagowy GreenPan.

 

Innowacyjna powłoka nieprzywieralna

Wspólną cechą produktów GreenPan jest innowacyjna i wciąż rozwijana powłoka antyprzywieralna Thermolon, wytwarzana metodą zol-żelu. Metoda polega na wytworzeniu roztworu koloidalnego (czyli zolu), zawierającego bardzo drobne cząsteczki składników przyszłej powłoki. Roztworem pokrywa się metalową część naczynia i już tam odparowywuje się go, przekształcając w żel.

Seria reakcji chemicznych w żelu powoduje wytworzenie związków stanowiących właściwe składniki powłoki, a ostatnim etapem jest wysuszenie i wypalenie naczynia w wysokiej temperaturze, co nadaje powłoce pożądane właściwości ceramiki.

 

Najważniejsze cechy Thermolonu

  • nie zawiera teflonu – jest pierwszą na świecie ceramiczną powłoką antyprzywieralną,
  • w przeciwieństwie do powłok teflonowych jest wytwarzany bez używania kwasu perfluorooktanowego (PFOA - związku chemicznego podejrzewanego przez niektórych naukowców o działanie kancerogenne), nie zawiera też ołowiu ani kadmu,
  • nie zawiera żadnych innych toksycznych składników, a wykorzystane w produkcji materiały nie są szkodliwe dla środowiska.

Thermolon jest odporny na wysokie temperatury. W razie przypadkowego przegrzania patelni, nawet do temperatury 450°C, nie ma ryzyka uszkodzenia patelni, wydzielenia się szkodliwych związków chemicznych lub powstania toksycznych oparów.

Thermolon cechuje się również lepszym przewodnictwem ciepła niż tradycyjne powłoki, dzięki czemu ciepło jest rozprowadzane bardziej równomiernie po całej powierzchni naczynia, a potrawy lepiej wysmażone.

Thermolon został uznany przez niezależne laboratoria za spełniający międzynarodowe standardy dotyczące kontaktu z żywnością, ustanowione przez amerykańską FDA (Agencja Żywności i Leków) i niemiecką LFGB. Ponadto Thermolon został uznany przez rząd Szwajcarii oraz Koreański Instytut Badań i Testów za zgodny z ustanowionymi przez nich standardami.

 

Diamenty w Twojej kuchni

Najnowsza odmiana powłoki Thermolon zawiera w swym składzie diamenty, które zwiększają jej wytrzymałość i przewodnictwo ciepła. Wykorzystywane są diamenty klasy przemysłowej, czyli naturalne lub syntetyczne kamienie, które są zbyt drobne, by użyć ich w wyrobach jubilerskich.

  •     diament to najtwardszy materiał znany człowiekowi,
  •     jest substancją posiadająca naturalne właściwości antyprzywieralne,
  •     posiada 4-krotnie większe przewodnictwo cieplne niż miedź,
  •     jest materiałem nie wchodzącym w reakcje chemiczne.

 

Dla kuchenek indukcyjnych: Magneto Induction

Jednym z największych problemów patelni przeznaczonych do użytku na kuchenkach indukcyjnych jest deformowanie się stalowej podstawy naczynia. Powodem jest warstwowa budowa dna, i to, że warstwy stalowa i aluminiowa w różnym stopniu rozszerzają się pod wpływem ciepła. Dno naczynia ma tendencję do wyginania się na środku ku górze, co rodzi dwie konsekwencje:

  •     dno naczynia nie przylega równo do płyty indukcyjnej, przez co nierównomiernie pochłania ciepło,
  •     płynna zawartość, np. olej, ścieka na brzegi naczynia (np. patelni), przez co na jej środku potrawy często ulegają przypaleniu.

W nowej technologii Magneto całkowicie zrezygnowano ze stalowej części, co także znacząco zmniejszyło ciężar naczyń. Zamiast tego w patelniach GreenPan z technologią Magneto dno zbudowano z aluminium nasyconego cząsteczkami ferromagnetycznymi, dzięki którym zjawisko indukcji jest możliwe - i patelnia nagrzewa się mimo nieobecności stali. Dodatkowo dno patelni jest uszlachetnione rozproszonymi cząsteczkami miedzi. Wytworzone ciepło rozprowadzane jest równomiernie, a dno patelni jest znacznie mniej podatne na deformacje.

W Polsce wyłącznym przedstawicielem marki GreenPan jest firma LeDuvel. W naszej ofercie znajdują się jej patelnie o różnorodnym zastosowaniu, a także zestawy garnków, patelni i akcesoriów kuchennych z linii Mayflower.

Klientom świadomie wybierającym jakość polecamy markę GreenPan. Jej dystrybucja w Polsce to dla nas prawdziwy zaszczyt i przyjemność. Za pośrednictwem LeDuvel proponujemy Państwu garnki i patelnie oraz zestawy dedykowane dla tradycyjnych kuchenek palnikowych oraz kuchenek indukcyjnych, dzięki czemu radością gotowania i pieczenia z wyrobami GreenPan możecie się cieszyć w każdej kuchni bez wyjątku.

Jako wyłączny dystrybutor GreenPan Polska gwarantujemy oryginalność oraz najwyższą jakość oferowanych produktów.

Zobacz aktualną ofertę
Powrót